Πάσχα στην Τήνο

Print

Χωρίς αμφιβολία το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, μια γιορτή της άνοιξης και της αναγέννησης τόσο κατά την κυριολεκτική όσο και την μεταφορική της έννοια και γιαυτό τον λόγο είναι η πλέον πλούσια γιορτή σε έθιμα και σε λαογραφικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Έτσι η  περίοδος του Πάσχα έχει μια ξεχωριστή γοητεία σε όλα τα κυκλαδονήσια και ειδικά στο νησί της Τήνου, όπου η κατάνυξη των εκκλησιαστικών  ακολουθιών, τα υπάρχοντα έθιμα αλλά και η μεγαλοπρεπής περιφορά των επιταφίων και των αναστάσεων, στην πόλη και τα χωριά, δίνουν την δυνατότητα στον ντόπιο αλλά και τον κάθε επισκέπτη  να γιορτάσει όλη την περίοδο του Πάσχα με ένα μοναδικό τρόπο αναβιώνοντας παλιά έθιμα και ήθη, αλλά και παραδόσεις στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Παναγιώτης Κροντηράς
Δήμαρχος Εξωμβούργου Τήνου

Κατόψεις

Print

Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες, με γραφικούς λόφους, κατάφυτα δάση, απόκρημνους γκρεμούς και άφθονα νερά. Βελούδινες βουνοπλαγιές κατάφυτες από αιωνόβια δένδρα και θάμνους απλώνονται ως την θάλασσα και δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή. Έλατα, καστανιές, ρείκια, βελανιδιές, οξιές , κουμαριές,  πλατάνια, φουντουκιές, αμπέλια  και τόσα άλλα φυτά χρωματίζουν το τοπίο. Η γαλάζια θάλασσα περιλούζει τον πανέμορφο αυτό τόπο.

Σύρος από ψηλά

Print

Σε όσους έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σύρα γνωρίζουμε κάθε γωνιά του νησιού που έχουμε λατρέψει. Οι διάφορες φωτογραφίες  που την αφορούν μπορεί να μας συγκινούν και να μας γοητεύουν, μα δεν μας εκπλήσσουν. Θεωρώ ότι το λεύκωμα με αεροφωτογραφίες μας παρουσιάζει μια Σύρα από μία καθαρά διαφορετική οπτική γωνία. Μια Σύρα που απέχει από  την καθημερινότητα την οποία βιώνουμε. Μαγευτικά τοπία, όμορφοι οικισμοί, έξοχες παραλίες και κύρια η άγρια αλλά τόσο γοητευτική φύση του «βράχου» μας.

Γιάννης Δεκαβάλας
Δήμαρχος Ερμούπολης.

Περιπλάνηση στο Εξώμβουργο Τήνου

Print

Στο Ξώμπουργο, τον τόπο με το ξωτικό όνομα που παραπέμπει σε ιστορίες βγαλμένες απ' τους μύθους του δυτικού μεσαίωνα, η Άνοιξη κυριεύει τους απότομους γκρίζους βράχους, τους δίνει ζωή κι ανάσα, πυκνώνοντας με φυλλωσιές, βότανα και λουλούδια, κάθε πτυχή της πέτρας. Πράσινο, κίτρινο, μωβ, κόκκινο και λιλά, βάφουν τις πλαγιές που ενώνουν τη βορινή με τη νότια θάλασσα,ενώ το αεράκι προστάζει τα ψηλόλιγνα βλαστάρια να χορέψουν στους δικούς του ρυθμούς, δημιουργώντας πάνω στη στεριά ένα κυματισμό που λες και συναγωνίζεται τα πελαγίσια κύματα που αγριεμένα ακόμα αφήνουν την οργή τους να ξεσπάσει στα μυτερά ακρωτήρια.

Αριστείδης Κοντογεώργης

Τήνος από ψηλά

Print

Από το ελικόπτερο, η γενέθλια νήσος δεν έμοιαζε καθόλου οικεία. Δεν μπορούσα να καταλάβω πάνω από ποιο χωριό πετούσα. Τα υπέρθυρα και οι πορτοσιές στους τοίχους των σπιτιών μένανε αθέατα. Τα ξωκλήσια ήταν τόσο μικρά που μόλις κι ασπρίζανε πάνω στους βράχους. Αδύνατον να δω τα δέντρα να υποκλίνονται στη μανία του βοριά. Δεν διέκρινα καμιά ανθρώπινη μορφή μέσα στα στενά μονοπάτια και τις πλατείες. Από ψηλά, όλα έμοιαζαν ακίνητα, άφωνα, άοσμα. Σαν αντικείμενα φυλακισμένα σε μια… φωτογραφία!

Αριστείδης Κοντογεώργης

Translate this Page

Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German