Χριστούγεννα στον Τριπόταμο

Print

Πολλοί λένε ότι ζούμε στον αιώνα της ταχύτητας. Άλλοι μιλάνε για τον αιώνα της παγκοσμιοποίησης. Το σίγουρο είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που σύνορα, γλώσσες και πολιτισμοί τείνουν είτε να καταργηθούν, είτε να ενοποιηθούν. Κοντολογίς ζούμε στην εποχή του ενιαίου.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, που αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως διαχειριστή και όχι κληρονόμο της ιστορίας, που τέλος πάντων θεωρούν ότι θα πρέπει να μεταφέρουν στα παιδιά τους ότι πήραν εκείνοι από τους γονείς τους. Πιστεύ-ουν ότι αυτά που πρέπει να μεταφερθούν, αφορούν στη γλώσσα, στον πολιτισμό, στα ήθη και τα έθιμα, που έδι-ναν την ιδιαίτερη ταυτότητα της ανθρώπινης παρουσίας σε κάθε τόπο.Για τον Τριπόταμο η σφραγίδα ήταν «Ο ΚΑΒΟΣ».

Αυτή η σφραγίδα μεταφέρθηκε μέσα στους αιώνες από γε-νιά σε γενιά αλλά τώρα έχει και αυτή, η σφραγίδα δηλαδή, να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ταχύτητας, της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης και εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές. Η εκδοχή της τουριστικής ατραξιόν και η άλλη της πρόκλησης, να παραμείνει «Ο ΚΑΒΟΣ» ζωντανός και υγιής και να δοθεί στην επόμενη γενιά.

Παναγιώτης Κροντηράς
Δήμαρχος Εξωμβούργου Τήνου.

Translate this Page

Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German